miercuri, 20 mai 2015
Dieta, sportul si schimbarea
Ce au in comun dieta, sportul si schimbarea?
Aparent, nimic.
Si totusi...
Cine face sport ca hobby, cu o anumita periodicitate, stie ca "muschii invata". De aceea trebuie sa schimbam cu regularitate exercitiile :). E un mod simplist de a spune ca, la nivel fizic, corpul nostru se obisnuieste cu un anumit nivel de efort, si, chiar daca la inceput se vad efecte (slabim sau ne tonificam, de regula), acestea incetinesc si se stabilizeaza, imediat ce ne acomodam cu respectivul nivel de efort.
Cine experimenteaza cu diete si variatii de stil alimentar (hopefully) sanatos, afla destul de repede ca si metabolismul "invata" (ce curios, la fel ca si muschii!), si, dupa ce se obisnuieste cu un aport caloric diferit fata de ce "stia" inainte, incetineste, adaptandu-se noilor conditii. De aceea trebuie sa schimbam cu regularitate dieta (ca si exercitiile!), si sa fim rabdatori cu noi insine cand observam ca nu mai da aceleasi rezultate dieta-minune care a mers in trecut.
E un oarecare mecanism de urcare-platou (daca vedem sportul si dieta ca solutii pentru a urca un munte) sau de coborare-platou (daca ne gandim strict ca muntele este, de regula, dorinta noastra de a imbunatati cum aratam, de a deveni mai "fit"). Esential este insa faptul ca - oricat de trist ar suna - ceea ce a mers in trecut, probabil nu o sa mearga, din nou, in aceeasi formula. Deci, va trebui sa schimbam continuu ceva, in sport, in dieta, daca ne dorim noi si noi platouri (indiferent ca le vedem in sus sau in jos :) ).
Altfel spus, schimbarea este necesara si in sport, si in dieta, daca vrem rezultate noi. Este oare valabila afirmatia si pentru starea noastra intelectuala de "fitness"?
Invatam, lucram, ajungem la un nivel de echilibru, profesional si personal, nivel la care lucrurile par sa mearga bine. Ce se intampla, oare, cu abilitatea noastra de a ne dezvolta, de a creste, de a evolua, in acest caz?
Reactioneaza ea, oare, la fel ca muschii si ca metabolismul, se adapteaza si incetineste?
Si daca este asa, ce semnale avem nevoie sa primim, de la noi insine, pentru a constientiza ca este necesara o schimbare?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)